BOHUS Räddningstjänsteförbund

Startsida

Brandfarlig & explosiv vara

Behöver du tillstånd för att hantera brandfarliga och explosiva varor? Ansök om ditt tillstånd genom att skicka in vårt formulär.

Ansökan om tillstånd för hantering av Brandfarlig varaPDF


Ansökan om tillstånd för hantering Explosiv varaPDF


Den 1 september 2010 trädde en ny lag om brandfarliga och explosiva varor i kraft, SFS 2010:1011länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Det finns även en förordning om brandfarliga och explosiva varor, SFS 2010:1075länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


En nyhet, i och med lagstiftningen, är att kommunen ansvarar för tillstånd och tillsyn av hanteringen av explosiva varor. I Ale och Kungälvs kommuner är det Bohus Räddningstjänstförbund som är ansvarig myndighet för både tillsyn och tillståndshandläggning. 


Tillstånd


Om du hanterar brandfarliga eller explosiva varor krävs ibland tillstånd för detta. Det finns särskilda regler som anger när det krävs tillstånd för hanteringen av brandfarliglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och explosivlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster vara. Även om du inte behöver tillstånd för din hantering så ska den uppfylla gällande krav enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB)länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster eller gamla föreskrifter som fortfarande är giltiga från Statens räddningsverk och Sprängämnesinspektionen.  


Vill du veta vad som gäller hittar du mer information under brandfarliga varor samt under explosiva varor. På MSB:s hemsida kan du hitta relevant information och föreskrifter för förvaring och hantering om brandfarliga och explosiva varor.


MSB´s föreskrifter gällande förvaring hittar du här.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Jobba hos oss
Issäkerhet
Hyr flytvästar
Läs mer om tips för att öka säkerheten på din utlandsresa

Enbärsvägen 2, 442 42 Kungälv | Telefon: 0303-33  47 00 | Om webbplatsen | Om cookies | Prenumereralänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster | Tyck till | Logga inlänk till annan webbplats | Bohus Räddningstjänstförbund ©