BOHUS Räddningstjänsteförbund

Startsida

Systematiskt brandskydd - SBA

Alla verksamhetsutövare är skyldiga att bedriva ett systematiskt brandskyddsarbete, men i vilken utsträckning beror på hur stor din verksamhet är.


Lag om skydd mot olyckor (2003:778)länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster betonar den enskildes skyldigheter att vidta brand- och riskförebyggande åtgärder. Detta betonar Räddningsverket ytterligare genom att ge ut det Allmänna rådet om Systematiskt Brandskyddsarbete - SBAlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Syftet med rådet är att verksamhetsutövarna själva ska bedriva ett kontinuerligt brandskyddsarbete.


Alla ska bedriva SBA, men i vilken utsträckning och grad är verksamhetsberoende. Med Lag om Skydd Mot Olyckor övergår även myndigheternas brandskyddskontroller i form av brandsyner till att hädanefter utföras i form av tillsyn av verksamhetens eget brandskyddsarbete.


Hur SBA ska bedrivas och i vilken omfattning är tillika verksamhetsberoende.


Det systematiska brandskyddsarbetets omfattning kan delas upp i organisatoriskt brandskydd samt dokumentation av verksamhetens brandskyddsarbete. Grundtanken är att verksamheten ska skapa och upprätta en brandskyddsorganisation på egen hand för att skapa engagemang och öka kunskaperna och förståelsen inom verksamheten.


Hjälp av utomstående expertis kan i vissa fall vara aktuellt som stöd vid eventuell risk- och byggnadsteknisk inventering. 


Vi på Bohus Räddningstjänstförbund har tagit fram PM gällande hur vi anser att ett SBA bör bedrivas:

.

SBA för mindre enklare verksamheterPDF


SBA för mer omfattande instruktionerPDF


Utbilda dig eller dina anställda


Behöver du eller dina anställda utbildning i Systematiskt Säkerhetsarbete? Då kan du gå en utbildning hos oss på räddningstjänsten. Följ den här länken för att läsa mer.


Jobba hos oss
Issäkerhet
Hyr flytvästar
Läs mer om tips för att öka säkerheten på din utlandsresa

Enbärsvägen 2, 442 42 Kungälv | Telefon: 0303-33  47 00 | Om webbplatsen | Om cookies | Prenumereralänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster | Tyck till | Logga inlänk till annan webbplats | Bohus Räddningstjänstförbund ©