BOHUS Räddningstjänsteförbund

Startsida

Elda rätt i din eldstad

Brand kopplad till eldstäder är den vanligaste orsaken till brand i villor och småhus. Vad kan du göra för att undvika att en brand uppstår på grund av din eldning?

Det finns fyra viktiga saker att tänka på när det gäller eldstäder:


1. Köp rätt produkt för rätt ändamål: 


Ska din eldstad fungera som trivselvärme eller stödvärme ska du satsa på en kamin, braskamin, kakelugn, eller öppen spis. Dessa värmer i första hand upp det rum de finns i. Ska du värma upp hela huset bör du däremot satsa på en värmepanna som sprider värmen via element.


2. Installera rätt: 


Om du ska installera en braskamin tänk på att göra en anmälan till kommunen. Kom ihåg att det är du som byggherre som är ansvarig för att installationen blir rätt utförd - även om du anlitar någon annan. Följa monteringsanvisningarna och kontakta gärna någon sakkunnig, exempelvis skorstensfejarmästaren för råd. Kommunen kräver att installationen besiktigad av en sakkunnig ex skorstensfejarmästaren för att slutbesked skall utfärdas. Tänk på att du måste fått slutbesked från kommunen före det att eldstaden tas i bruk.


3. Elda rätt: 


Använd torr ved och följ eldningsinstruktionerna för en braskamin (med torr ved menar man ved som haft minst 1 års torktid). Använder du för mycket ved eller eldar under för lång tid finns risken att det blir alldeles för varmt i skorstenen. En tumregel är att du bara skall kunna se röken från ur skorstenen när du just tänt i eldstaden. 


4. Sota regelbundet och ta hand om askan: 


En lokaleldstad, exempelvis en braskamin, ska sotas regelbundet - minst en gång per år. Aska och sotrester ska alltid läggas i ett obrännbart kärl med tättslutande lock. Det kan vara en plåthink eller liknande. Kärlet ska placeras på obrännbart underlag som tex en stenplatta.


5. Soteld


Den som slarvar och använder fuktig ved eller pyreldar skapar en rök med tjära som kondenserar i eldstaden och skorstenen. Förr eller senare antänds kanske tjäran och brinner i ett våldsamt förlopp - soteld. Den kraftiga eldslågan i skorstenen driver upp temperaturen till närmare 1300 grader (skorstenen tål bara cirka 350 grader). Hettan gör att gaser och sot utvidgas så kraftigt att skorstenen kan få sprickbildningar. Sotelden upptäcker du när det mullrar kraftigt i skorstenen och lågorna kan slå upp flera meter över huset.


Soteld kan uppkomma för alla vedeldare. Du kan minska risken för soteld så här:


  • Använd bara torr ved.
  • Korta av upptändningsfasen genom att använda finkluven tändved och näver. Tänd gärna med braständstickor eftersom de brinner utan att ge aska. Små gasolbrännare är också ett bra alternativ. 
  • Håll spjällen öppna och låt brasan brinna ut innan du lägger in nytt bränsle.
Jobba hos oss
Issäkerhet
Hyr flytvästar

Enbärsvägen 2, 442 42 Kungälv | Telefon: 0303-33  47 00 | Om webbplatsen | Om cookies | Prenumerera Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. | Tyck till | Logga in Länk till annan webbplats. | Bohus Räddningstjänstförbund ©